Maria, Herran äiti

21.3.2020

Nuori neitsyt Maria
hämmästyen kuuli:
”Tulet Herran äidiksi,
hän on Kristus suuri.”

Jeesus Nasaretilaisen äiti on jäänyt meille vieraaksi arkikristillisyydessä. Jumala on kuitenkin valinnut juuri tämän nuoren neitsyen hyvin keskeiseen asemaan. Hänessä toteutuivat profeetta Jesajan sanat: Sen tähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel. [”Jumala on kanssamme”] (Jes. 7:14). Uudessa testamentissa evankelista Johannes kirjoittaa Marian asemasta Jumalan palvelijana: Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta. (Joh. 1:14). Apostoli Paavali toteaa ikään kuin historian ajanlaskun näkökulmasta: Samoin mekin; kun olimme alaikäisiä, olimme orjuutetut maailman alkeisvoimien alle. Mutta kun aika oli täytetty, lähetti Jumala Poikansa, vaimosta syntyneen, lain alaiseksi syntyneen, lunastamaan lain alaiset, että me pääsisimme lapsen asemaan. (Gal. 4:3-5).

Nuori äiti Maria
kuulee lupaukset,
uskoo, että täyttyvät
kaikki ennustukset.

Maria ei käsittänyt, miten hänestä voisi syntyä lapsi. Hän sanoo kuitenkin lopuksi enkelille osoittaen suurta luottamusta Jumalaa kohtaan: Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan (Luuk. 1:38).

Herran äiti Maria    
suurta tuskaa kantaa,    
itkien hän poikansa     
ristinpuuhun antaa.
 

Maria oli elämältään äiti. Hän joutui kokemaan suuren tuskan Golgatalla, kun hänen poikansa tapettiin, haudattiin ja jätettiin hautaan, joka suljettiin suurella kivellä. Hän koki myös lupaukset tosiksi, kun tuli tieto Jeesuksen ylösnousemuksesta. Lihaksi tullut Sana oli tuottanut tappion synnille, kuolemalle ja saatanalle. Uskon, että Maria näki silloin omat ja Poikansa elämänvaiheet kokonaisuutena. Juuri näin Jumala oli tarkoittanut.

Herran äiti Maria
riemastuen kuuli:
”Jeesus elää!” Voiton sai
Vapahtaja suuri.

(Virsi 53:1, 3, 4, 5)

Matti Aaltonen