Oförtjänt nåd

16.2.2019

När någon ankommer så att hon hinner nätt och jämnt med, sägs det att hon kommer i elfte timmen.

Matt. 20:1–16

När någon ankommer så att hon hinner nätt och jämnt med, sägs det att hon kommer i elfte timmen. Evangeliet handlar om människor som kommer på detta sätt till arbete. De hann till arbetsplatsen precis före kvällen och utbetalning av lönen.

När lönen betalades ut visade det sig att de som kom i sista stunden fick samma lön som alla andra arbetare på vingården. De var säkert glada över att husbonden var så god mot dem, de hade ju på inga vis förtjänat det.

De som hade kommit tidigare till arbetet var däremot missnöjda fast de fick den lön som de kommit överens med husbonden. De hade ju gjort så mycket mer, hela den långa och tunga dagen. Det var inte rättvist att de som kom i elfte timmen fick samma lön.

De glädjande såg vad husbonden gjorde och hans oväntade godhet mot dem. De som blev avundsjuka istället för glada såg på det de själv hade gjort. De fick vad de kommit överens om men var ändå besvikna.

Evangeliet är en liknelse som Jesus berättade om Himmelriket. Så här möter Guds frälsande nåd människan här i tiden. Den kan man inte förtjäna, den är helt och hållet en gåva som Gud ger i sin godhet.

Låt oss granska Guds gärningar mot oss odugliga. Och låt oss glädjas över dem.

Aarno Konttinen