Saarenmaan matka 2.-5.8.2019

11.8.2019

Matka oli toinen Saarenmaan matka, jolle kutsuttiin erityisesti nuoria. Kuresaaren kirkkoherran Anti Toplaanin toive on ollut saada ystäviä ja tukea heidän vähälukuiselle nuorisolleen. Pekka ja Marja-Terttu Kemppaisen järjestämälle bussimatkalle lähti 27 henkeä, joista puolet oli rippikoulun käyneitä nuoriamme. Lähetysmatkan järjestäminen on helsinkiläisten vastuulla, mutta osanottajia oli usealta eri paikkakunnilta: Helsingistä, Lahdesta, Tampereelta, Hämeenlinnasta, Porista ja Ruotsin Bodenista. Sananpalvelijoina toimivat Aulis Ansaharju ja Juuso Ahonen. Heitä avusti varsinkin esilaulajana Aaro Hyttinen. Kun nuorilta menomatkalla kysyttiin matkan odotuksia, niin tuli kuin yhdestä suusta: että matka on hauska, he saavat uusia ystäviä ja että saavat kuulla hyviä saarnoja.

Perjantaipäivä oli matka- ja majoittumispäivä. Asetuimme Pühan kirkon leirikeskukseen. Se toimi hyvin ja ruokatarjoilu oli erinomainen. Pühan kirkon ulkoseinää verhosivat nyt rakennustelineet. Korjauskohteena olivat huonokuntoiset seinä- ja katto-osat.

Illalla oli vielä seuratilaisuus Tiirimetsan Emmaus-kirkossa. Juuso käsitteli Ef 2 ja Aulis Ansaharju puhui myrskystä Genesaretin järvellä, opetuslasten hädästä ja miten Jeesus tyynnyttää myrskyn. Anti Toplaan toimi tulkkina, kuten muissakin tilaisuuksissa. Virolaisia seurakuntalaisia oli paikalle tullut runsaat 10.

Lauantain ohjelmassa oli seurat Jämajan kirkossa, jonne kirkkoherra Anu Konks toivotti meidät tervetulleeksi. Aulis puhui autuuden tuntomerkeistä (Matt. 5:1-12) ja Juuso Jeesuksen sanasta: Jos joku janoaa tulkoon minun luokseni (Joh. 7:37). Anti Toplaan sai siellä onnittelut kukkineen, kun täytti 51 vuotta.

Matkalla bussissa Anti Toplaan kertoi, että hänen tyttärensä on synnyttämässä. Yhdyimme rukoukseen synnytyksen onnelliseksi toteutumiseksi. Todellisuudessa vauva oli juuri syntynyt, mutta heti todettiin, että sydän ei lyö. Alettiin valmistella kiireellistä leikkausta. Antin kertoman mukaan juuri tuolloin, kun rukoilimme, sydän alkoi toimia. Leikkausta ei tarvittu.

Saarenmaalla oli samanaikaisesti kanssamme 10 hengen ryhmä amerikkalaisia, josta osa oli nuoria. He edustivat Amerikan konservatiivisten luterilaisten yhteistä lähetysjärjestöä East European Missions Network. Sen työkuvana on tukea entisen itäblokin luterilaisten kirkkojen työtä. Tämä ryhmä oli juuri pitänyt viikon mittaisen nuorisoleirin.

Lauantain iltaohjelmana oli Saarenmaan nuorten, amerikkalaisten ja meidän yhteistilaisuus Pühassa. Kuresaaren nuoria oli paikalla puolisen tusinaa. Ei heitä kovin paljoa seurakunnassa olekaan. Nuoriamme kehotettiin tutustumaan rohkeasti näihin ja amerikkalaisiin nuoriin ja luomaan yhteyttä. Nuorison hyvä kielitaito auttoi ja keskustelu oli vilkasta. Varsinainen ohjelma oli päärakennuksessa. Siellä laulettiin suomalaisia virsiä, amerikkalaiset esittivät omaa musiikkiaan. Pastori David Breidenbach esitteli heidän järjestönsä toimintaa. Hän kertoi e.m. leirin ohjelmasta. Sen pääteema oli suhteet eli keskinäiset suhteet perheessä, seurakunnassa ja suhde Jumalaan. Meidän toiminnastamme kertoi Juuso. Yhteinen keskusteluaihe oli tuo mainittu: henkilö- ja jumalasuhteet, niiden vaikeudet ja miten niihin on saatu apua. Siinä oli tilaisuus kuulla rakentavia puheenvuoroja ja puhuttelevia kokemuksia.

Sunnuntaina oli messu Kuresaaren kirkossa klo 13. Amerikkalaiset vieraat esittelivät siellä toimintaansa ja esittivät joitain lauluja ja heidän pastorinsa Bob saarnasi. Saarna käännettiin viroksi ja Aulis tulkkasi penkissä suomeksi. Liturgina toimi Anti Toplaan. Ehtoollisella avustivat Aulis ja Juuso.

Pühan kirkossa oli messu klo 15.00. Liturgina toimi Toplaan ja Juuso saarnasi kirkastussunnuntain tekstistä.

Ilta oli vielä nuori ja joukolla kävimme läheisellä luontopolulla. Illaksi kokoonnuimme vielä päärakennukseen yhteiseen tilaisuuteen virsien ja rukouksen merkeissä. Aulis viritteli iltaa tekemällä kysymyksiä, jotka paljastivat, miten tarkkaan olimme pitäneet silmämme ja korvamme auki matkan aikana. Keskusteltiin myös, miten voisi kehittää Suomen ja Saarenmaan nuorten yhteyttä tulevaisuudessa.

 

Kotimatka alkoi maanantaiaamuna. Matkaan sisältyi käynti Kaalin kraaterilla sekä bussimatkan aikana Sepon esitys  herrnhutilaisuudesta ja Saarenmaan heräyksestä. Lahteen saavuttiin ennen iltayhdeksää.

Matka onnistui hyvin. Nuoriso oli hyvässä yhteishengessä mukana kaikessa ohjelmassa, vaikka välillä lyhyiden yöunien vuoksi vähän väsyttikin. Paluumatkalla kotiin voitiin todeta, että ne odotukset, jotka oli matkan alussa lausuttu, olivat toteutuneet. Taivaan Isä siunasi kaikin puolin matkamme.

Anti Toplaan toivotti meidät nuorten kanssa tervetulleeksi ensi vuonna samaan aikaan!

Muistiin merkitsi Seppo Leivo.