Joulumatka Hatsinaan, Volosovoon ja Kolppanaan 14.-15. 12. 2018

30.12.2018Paljon terveisiä ja hyvän joulun toivotuksia matkaltamme. Mekin saimme viedä Suomesta terveisiä lähetyksen ystäviltä eri paikoista. Esikoiset ry:n terveisiin liittyen jaoimme Armon Sana-lehtiä ja Lähetysviestejä sekä lähetyksen kalentereita kohteissa. Lähetysviestin kirje ystäville luettiin venäjäksi Kolppanassa, Kupanitsassa ja Volosovassa. Viktor lupasi lukea sen joulukirkossa Hatsinassa.

Lähdin Porista jo torstaina iltapäivällä ajelemaan kohti Heinolaa. Matkakumppaniksi vaihtui Timo Marttinen, koska Jorma Halme osallistui Heikki Haaralan hautajaisiin Lahdessa. Pysähdyimme vielä Kuusankosken sairaalassa ja sain tavata siellä lankoani Viljo Ahosta (tammikuussa 88 v.) joka on vakavasti sairaana.

Ajoimme sieltä illaksi Lappeenrantaan Anna-Maija ja Timo Savinaisen kotiin yöksi. Timo S. on taitava kuljettaja ja suunnistaja. Lisäksi hän venäjää puhuvana on hyvä apu monissa tilanteissa. Aamulla lähdimme kohti Volosovaa, jossa majoituimme tulkkimme Leidan kotiin. Rajanylitys sujui nyt tosi nopeasti ja vaivattomasti. Ajokeli oli hyvä ja Toivo Romppasen navigaattori ohjasi meidät ennätysajassa Volosovaan.

Ensimmäiset seurat pidettiin Volosovan vanhainkodissa (Izvera).  Matti aloitti tekstinään Jes.62:10-12 ja Timo puhui psalmin 134 aiheista. Kupanitsan pappi Pavel oli kutsunut meidät illaksi raamattupiiriin kirkolle, mutta soitti sitten ettei ehdi paikalle Pietarista ajoissa.  Hänen ehdotuksestaan pidimme sitten seurat paikalle kokoontuneille seurakuntalaisille. Timolla oli tekstinä Luuk.1. ja Matilla Jesajan kehotuksia tien valmistamisesta Kristukselle. Koko viikon tekstit, saarnat ja keskustelut liittyivät adventin aiheisiin ja kirkkovuoden teksteihin.

 On syytä taas kiittää Leidaa monenlaisesta avusta ja yhteistyöstä. Hän oli jo etukäteen sopinut ja sitten varmistanut kohteet ja aikataulun. Tulkkaus sujui kirkossa ja seurapaikoissa sekä myös keskusteluissa. Monet joulun ajan laulut ja virret hän luki vielä vanhainkodeissa venäjäksi. Hänen kodissaan nukuimme hyvät yöunet ja söimme ja joimme monet herkut.

Lauantaina lähdimme aamulla Tervolan vanhainkotiin (Tervolovo). Täälläkin oli ystävällinen vastaanotto. Meillä oli mahdollisuus antaa joululahjoiksi monissa paikoissa mm. Heinolan, Imatran, Honkilahden, Huittisten ja Porin lähetyksen ystävien kutomia villasukkia ja lappeenrantalaisten lähettämiä suklaalevyjä. Matti puhui Jes. 49 tekstinään ja Timon aiheena oli Jeesuksen vertaus viinitarhan työmiesten kutsumisesta (Matt.20).

Tilaisuus Kikkerin vanhainkodissa alkoi kello 14. Matkalla ehdimme käydä tapaamassa ystäväämme Hilma – mummoa Ontrovan kylässä.  Vanhainkodissa pidettiin seurat ja laulettiin jouluvirsiä ja lauluja.

 Ruokailimme tällä kertaa Volosovaan hiljattain avatussa gruusialaisessa ravintolassa. Timo luki sujuvasti ruokalistaa ja neuvotteli henkilökunnan kanssa ja niinpä saimme maittavan gruusialaisen aterian sopuhintaan. Kello 17 alkoi tilaisuus ns. Leonardin kirkossa (tästä paikasta ja sen papista on hyvä artikkeli viimeisessä Inkerin kirkko-lehdessä). Timo puhui psalmista 35 ja Matti Jesajan 40. luvusta.

Ajoimme sitten Taaitsan ”lapsikylään”. Siellä olivat Lahden ystävät Lasse Rantasen johdolla pitäneet viikonlopun lastenleiriä. Iltaohjelmassa kuulimme lasten lauluja ja näimme heidän valmistamiaan jouluaiheisia kuvaelmia. Timo piti lapsille koskettavan puheen joulun merkityksestä. Matti puhui enkeleistä ja piti lyhyen joulurukouksen.

Sunnuntaiaamuna Hatsina kirkkoherra Viktor haki Matin jo 8.15 valmistelemaan jumalanpalvelusta. Jumalan palveluksessa Matti saarnasi (Luuk.3:1-6) ja avusti ehtoollisessa. Väkeä oli arviolta 45 henkeä. Viktor oli liturgina ja tulkkina. Jumalanpalveluksen jälkeen alkoi kirkossa Kauneimmat joululaulut -tapahtuma.” Kaikki laulut laulettiin suomeksi! Muu ryhmä oli sillä aikaa Kolppanan kirkossa, jossa oli yllätysvieraana Arvo Soittu. Timo saarnasi päivän tekstistä ja molemmat papit olivat alttarilla. Väkeä oli ehkä vain 10 henkeä.

Kotimatka sujui hyvin ja Lappeenrannassa oltiin jo 17 jälkeen ja Porissakin kello 23. Kiitos matkakumppaneille, Anna-Maijalle ja kaikille esirukoilijoille, mutta ennen kaikkea Taivaan Isälle.