Itsensä tutkiminen

19.8.2023

"Herra, sinä tutkit minua ja tunnet minut. Istunpa minä tahi nousen, niin sinä sen tiedät; sinä ymmärrät minun ajatukseni kaukaa. Käynpä tahi makaan, sinä sen havaitset ja kaikki minun tieni on sinulle tutut."

Ps. 139:1-2.

Voimme tutkia sydämiämme Jumalan sanan kirkkaan peilin edessä. Voimme tulla väärään lopputulokseen, jos harjoitamme itsetutkiskeluamme oman järkemme ja oman päättelymme varassa. Alamme helposti mielessämme puolustella, selitellä ja hakea oikeutusta toiminnallemme silloin, kun Jumalan sana ei ohjaa itsensä tutkimista.

Tuon tutkimisen pitäisi aina johtaa siihen, että huomaamme oman vajavaisuutemme Jumalan lapsina. Oikea itsensä tunteminen ohjaa lähemmäs ristiä ja turvautumista armoon. Synnintunto ja armon kaipuu on Jumalan armoteko, jota syntinen ei voi itse itsessään saada aikaan. Sen, minkä Jumalan sana paljastaa, sen Jeesuksen sovintoveri puhdistaa. 

"Tutki minua, Jumala ja tunne minun sydämeni, koettele minua ja tunne minun ajatukseni. Ja katso: jos minun tieni on vaivaan vievä, niin johdata minut iankaikkiselle tielle.* Ps 139 :23-24.

Tuomas Halme