Pyhän Hengen odotus

20.5.2023

Jeesus lupasi lähettää Pyhän Hengen meidän ihmisten avuksi muistuttamaan kaikesta, mitä hän maan päällä ollessaan teki ja opetti. Pyhä Henki laskeutui maan päälle ensimmäisenä helluntaina ja vaikutti ihmisten sydämissä uskoa armolliseen Jumalaan. Seurakunta alkoi elää ja evankeliumi Kristuksesta lähti leviämään. 

Mitä me siis odotamme. 

Otan tähän vertailukohdaksi otteen Lutherin selityksestä Isä meidän rukouksen ensimmäiseen ja toiseen pyyntöön. Tämä on sitaatti Isosta Katekismuksesta.

”Rukouksen ensimmäisessä kohdassa, jossa on puhe Jumalan kunniasta ja nimestä, me pyysimme, että Jumala estäisi maailmaa käyttämästä hänen nimeään valheittensa ja pahuutensa verhona. Maailman tulisi päinvastoin pitää Jumalan nimi jalona ja pyhänä sekä opissa että elämässä. Näin me tuottaisimme hänelle kiitosta ja ylistystä. Samalla tavalla me tässä toisessa kohdassa pyydämme, että hänen valtakuntansa tulisi. Myös tässä on yhtäläisyys: kuten Jumalan nimi on itsessään pyhä ja me kuitenkin pyydämme, että se olisi pyhä myös meidän keskuudessamme, aivan samoin Jumalan valtakunta tulee itsestään ilman rukouksiammekin, ja silti me pyydämme, että se tulisi meidän luoksemme. Pyydämme toisin sanoen, että se tulisi keskuuteemme ja läheisyyteemme sillä tavalla, että mekin kuuluisimme niihin ihmisiin, joiden keskuudessa hänen nimensä pyhitetään ja hänen valtakuntansa menestyy.”

Näin saamme uskoa ja ajatella Pyhän hengen vaikutuksesta. Pyhä Henki on totta ja tekee ihmisten keskuudessa juuri sen, minkä tähden se Jumalan tahdosta ja Jumalana on tänne annettu.

Tätä me odotamme. Me toivomme ja rukoilemme, että Pyhä Henki olisi voimana juuri minun sydämessäni, juuri minun sydämessäni, missä taipumukset käyvät sotaa hyvän ja pahan välillä. 

Itsekkyys pyrkii muuttamaan taipumukset tarpeiksi, ja synti meissä kääntää pahan näyttämään hyvältä. 

Näissä tienhaaroissa Herran henki on se ääni, joka varoittaa ja ohjaa valitsemaan oikein. Muista kuitenkin, että Pyhä Henki ei hylkää ketään eksynyttä ja erehtynyttä, synnin haavoittamaa ihmistä. Pyhä Henki ohjaa meitä aina Kristuksen luokse. 

Pyhän Hengen tehtävä on vieläkin synnyttää ja ylläpitää uskoa armolliseen Jumalaan. Hänen lähellään voi itsekkäät tarpeet väistyä ja vaatimukset toisia kohtaan voivat muuttua haluksi palvella ja rakastaa. Saamme jatkuvasti odottaa, toivoa ja rukoilla, että Herran henki näyttäisi meille myös ne asiat elämässämme, joista on syytä kiittää Jumalaa, kaiken hyvän antajaa. 

Siksi rukoilemme: ”Tule Pyhä Henki minulle avuksi ja autuuteen johdattajaksi.”

”Tule Pyhä Henki tänne, laskeudu taivaasta alas meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan. Tule köyhäin apu, tule lahjain antaja, tule sielun kirkkaus, sinä paras lohduttaja, sielun hyvä vieras ja suloinen lämpö. Töissä sinä olet lepo, helteessä virvoitus, murheessa lohdutus. Sinä kaikkein pyhin kirkkaus ja valo, täytä uskollistesi sydämet. Ilman sinun voimaasi ei ole mitään viatonta. Pese se, mikä saastainen on, kastele se, mikä kuiva on, paranna, mikä haavoitettu on, pehmitä, mikä kova on, lämmitä, mikä kylmä on, etsi kaikkia eksyneitä. Anna uskollisillesi, jotka sinuun turvautuvat, pyhät lahjasi. Anna uskon vahvistusta, anna autuas loppu, anna iäinen ilo. Aamen.”

Juuso Ahonen