Rakkauden kaksoiskäsky

14.10.2022

Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat. (Matt. 22:37-40)

Päivän aihe vie meidät Jeesuksen ristin juurelle. Tuo rakkauden kaksoiskäsky, jonka Jeesus esitti fariseuksille, oli vastaus lainopettajan kysymykseen lain suurimmasta käskystä. Se tiivistää Jumalan 10 käskyn lain näihin kahteen uuteen käskyyn. Siinä on määrätty kaksi rakkauden kohdetta: Jumala ja lähimmäinen. Tekikö Jeesus asian helpommaksi, kun 10 käskyn sijaan on muistettava ja noudatettava vain kaksi käskyä?

Ensiksi on huomattava, että nämä ovat käskyjä. Meitä ei vain ohjeisteta toimimaan jotenkin, vaan Jumalan sana käskee meitä toimimaan niiden mukaan. Luukkaan evankeliumissa (Luuk.10:28) Jeesus asettaa lainopettajalle lain noudattamisen jopa iankaikkisen elämän ehdoksi, kun tämä oli vastannut Jeesuksen kysymykseen mitä laki pitää sisällään. ”Oikein vastasit; tee se, niin sinä saat elää”. 

Lain tehtävä on asettaa rajat, joiden puitteissa ihmisen on toimittava. Maallisen lain pohjana lienee turvallisuuden saavuttaminen, Jumalan laki sen sijaan lähtee Hänen rakkaudestaan meitä lapsiaan kohtaan. Molemmat lait suojelevat meitä ihmisen pahuudesta lähteviltä teoilta. Varmasti Suomi olisi paljon parempi paikka elää, jos kaikki toimisivat sen lakien mukaan. Jos maallisen lain edessä olet toiminut väärin tai toimit toistuvasti esimerkiksi ajat ylinopeutta, voit aina tehdä muutoksen ja tehdä asiat paremmin. Tehdä niin kuin laki sanoo. Lain mukaan on mahdollista elää. Lain rikkomisesta seuraa rangaistus, jolla asia sovitetaan.

Entä kun tutkimme itseämme Jumalan lain ja vaikka tämän ensimmäisen ja tärkeimmän käskyn edessä: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi” eli kaikin mahdollisin tavoin koko ajan ajatellen hyvää hänestä, tehden kaikki tekomme hänen kunniakseen kiittäen kaikista lahjoistamme häntä ja tehden hänen tahtonsa mukaisia tekoja? Pystymmekö parantamaan tapamme ja päästä tavoitetilaan, täyttää sen vaatimukset? Jumalan laki ottaa meitä kiinni jo ajatuksista, kuten Jeesus opettaa.

Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä: ”Lihan pyrkimykset sotivat Jumalaa vastaan, sillä ne eivät alistu Jumalan lakiin eivätkä voikaan alistua. Ne, jotka elävät turmeltuneen luontonsa mukaisesti, eivät voi olla Jumalalle mieleen.” Omat kokemuksemme vahvistavat tämän Paavalin kirjoituksen. Me emme ole päässeet alkua pidemmälle ensimmäisen käskyn täyttämisessä ja mitä enemmän sitä yritämme, päästä lähemmäs Jumalaa, sitä kauempana huomaamme olevamme. Jeesuksen vastaus lainopettajalle: ”Tee se, niin sinä saat elää” tulee nyt meitä kohti, se koskee myös meitä. Omasta puolestamme olemme lain rikkojia. Jumalan lain rikkomisesta määrätty rangaistus on kuolema, iankaikkinen kadotus Jumalan yhteydestä, ikuinen pimeys.

Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä: ”Lain tehtävänä on opettaa tuntemaan, mitä synti on” ja Luther jatkaa: jos sen tunnemme itsessämme, laki on tehnyt tehtävänsä. Nyt esiin astuu evankeliumi, ilosanoma syntisille, mahdollisuus. Mene Jeesuksen ristin juurelle, siinä ristissä on lain koko täyttymys. Sieltä jokainen epäonnistunut ja synnin haavoittama ihminen löytää Jumalan lain täyttäjän, Jeesuksen Kristuksen, joka täytti lain puolestamme. Hän nousi kuolleista, jotta me saisimme mahdollisuuden elää, iankaikkisesti. Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaat ystävät! Kun Jumala on meitä näin rakastanut, tulee meidänkin rakastaa toisiamme.

Juha Siltala