Laupias Samarialainen

9.9.2022

Mutta kun eräs samarialainen, joka matkusti sitä tietä, tuli hänen kohdalleen ja näki hänet, niin hän armahti häntä. Ja hän meni hänen luokseen ja sitoi hänen haavansa ja vuodatti niihin öljyä ja viiniä, pani hänet juhtansa selkään ja vei hänet majataloon ja hoiti häntä. (Luuk. 10:33-24)

Ole kiitetty, laupias Samarialainen, kun olet armahtanut tätä kurjaa ihmistä. Sinä olet korjannut hänet maantieltä ja olet sitonut hänen haavansa. Sinä olet vuodattanut hänen tuntoonsa öljyä ja viiniä. Sinä olet nostanut hänet maasta, kun hän makasi siinä kuolemaisillaan, voimattomana ja raajarikkona, tuskaisena ja sairaana. Hän oli täynnä verisiä haavoja, omatunto verta vuotavana ja sydän haavoitettuna. Sinä, laupias Samarialainen, olet vienyt hänet majaan ja maksanut sen, minkä Isäntä on kuluttanut tämän haavoittuneen hyväksi, ja aiot vielä palatessasi maksaa enemmän hänen puolestaan. 

Mitä nyt ajattelet, sinä rosvojen haavoittama ihminen? Oletko jo parantunut niin, että jaksat kiittää Samarialaista siitä hyvästä, kun hän on ottanut sinut tieltä hoitoonsa ja on uhrannut niin paljon hyväksesi? Ilman häntä sinä olisit kuollut haavoihisi. Oletko jo parantunut sen verran, että jaksat edes kiittää häntä, kun et voi muuta hyvää hänelle tehdä? Minä luulen, että sinä olet vielä huono kiittämään häntä. Odota kuitenkin, kunnes hän tulee takaisin. Jospa silloin paremmin jaksaisit kiittää, kun nyt et jaksa. 

Luuletko hänen palaavan pian? Minä ajattelen, että hän palaa pian, jos sinä odotat häntä rakastaen ja kaivaten koko sydämestäsi. Minä uskon, että hän muistaa sinua ja rukoilee puolestasi, että sinä pian parantuisit ja jaksaisit paremmin kiittää, kun hän tulee takaisin. Silloin hän ottaa sinut omaan majaansa, jonne rosvot eivät pääse sinua haavoittamaan. Ne, jotka ovat haukkuneet häntä samarialaiseksi, saavat silloin nähdä, että hän on parempi auttaja kuin kukaan muu. 

Muista kuitenkin, sinä rosvojen haavoittama ihminen, että laupias Samarialainen on nostanut sinut maantieltä, jossa sinä makasit verissäsi puolikuolleena. Muista myös hänen armollista lupaustaan, että hän maksaa Isännälle palatessaan, mitä tämä vielä kuluttaa sinun tähtesi. 

Tule pian takaisin, laupias Samarialainen. Rosvojen haavoittama ihminen odottaa sinua päästäkseen kiittämään ja ylistämään sinua laupeudestasi ja vaivastasi, jota olet nähnyt hänen tähtensä. Aamen.

 

L.L. Laestadius (saarnasta 202)