Pyhän Hengen vuodattaminen

4.6.2022

Helluntai on yksi kirkkovuoden kolmesta suuresta juhlapyhästä joulun ja pääsiäisen rinnalla.

 

..minä olen vuodattava Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, vanhuksenne unia uneksuvat, nuorukaisenne näkyjä näkevät. Ja myös palvelijain ja palvelijattarien päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni.” (Joel 2:28-29)

Näillä sanoilla profeetta Joel puhui Israelin kansalle 800 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Joelin elämästä ei tiedetä juurikaan mitään, mutta hänen opetuksensa on sitäkin tärkeämpää. Tekstissämme hän kertoo tulevasta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tullaan vuodattamaan kaiken lihan päälle niinä päivinä, eli lopun aikoina.

Apostolien tekojen toisesta luvusta voi lukea, miten tuo Raamatun ennustus toteutui, reilu 800 vuotta myöhemmin. Pyhä Henki laskeutui Jeesuksen opetuslasten päälle taivaasta, humauksen saattelemana ja he alkoivat puhua eri kielillä Hengen ilmoitusta, Jumalan suurista teoista. Jerusalemissa oli tuolloin väkeä koolla tuhansia ihmisiä, useista eri kansoista ja kielistä, joista Raamattukin mainitsee pitkälti toista kymmentä, oli elonkorjuujuhla. Yhtäkkiä kaikki humauksen äänen paikalle houkuttelemat ihmiset ymmärsivät puhetta omalla kielellään ja olivat kovin hämillään, koska opetuslapsien tiedettiin olevan galilealaisia. Jotkut epäilivät heidän olevan humalassa keskellä päivää.

Pietari nousee ja alkaa puhumaan kansalle. Hän kohdistaa puheensa erityisesti juutalaisille epäilijöille. Ei täällä kukaan ole juovuksissa, tämä on sitä, mitä on kerrottu profeetta Joelin kirjassa – kai te tunnette kirjoituksenne? Pietari lukee Joelin kirjan ennustuksen ja jatkaa puhettaan, miten Jumalan lähettämä, juutalaisten palavasti odottama messias, Jeesus nasaretilainen ristiinnaulittiin ja tapettiin pääsiäisenä 50 päivää sitten. Se tapahtui kuulijoiden toimesta: ”..te laista tietämättömien miesten kätten kautta naulitsitte ristille ja tapoitte!”. Pietari myös todistaa Jeesuksen ylösnousemuksesta ja kuoleman voitosta.

Tulee syvä hiljaisuus, monet kuulijat tuntevat piston sydämessään: ”Mitä meidän pitää tehdä?”. Ei ole enää mitään sanottavaa, on vain kysymys. Pietari vastaa: ”Tehkää parannus ja ottakaa kaste syntien anteeksisaamiseksi, niin saatte Pyhän Hengen lahjan”. Sinä päivänä kolme tuhatta ottaa Pietarin sanat vastaan ja kastetaan. 

Näin sai alkunsa kristillinen kirkko ja seurakunta ja alkoi Pyhän Hengen aikakausi, joka jatkuu Kristuksen toiseen tulemiseen saakka. Meidät on lähetetty kastamaan ja saarnaamaan Kristuksesta kaikkialle maailmaan. Tähän saamme avun Pyhältä Hengeltä: se antaa sanat, avaa korvat, synnyttää uskon ja säilyttää uskon. Pyhä Henki myös lohduttaa meitä epäilyksissämme, se osoittaa aina Kristukseen ja sanoo: ”Katso, Jumalan karitsa, joka ottaa pois maailman synnin”. Myös sinun, usko siihen rakas ystävä.

Tule, Pyhä Henki, tänne, laskeudu taivaasta alas meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan. Tule, köyhäin apu, tule, lahjain antaja, tule, sielun kirkkaus, sinä paras lohduttaja, sielun hyvä vieras ja suloinen lämpö. Töissä sinä olet lepo, helteessä virvoitus, murheessa lohdutus. Sinä kaikkein pyhin kirkkaus ja valo, täytä uskollistesi sydämet. Ilman sinun voimaasi ei ole mitään viatonta. Pese se, mikä saastainen on, kastele se, mikä kuiva on, paranna, mikä haavoitettu on, pehmitä, mikä kova on, lämmitä, mikä kylmä on, etsi kaikkia eksyneitä. Anna uskollisillesi, jotka sinuun turvautuvat, pyhät lahjasi. Anna uskon vahvistusta, anna autuas loppu, anna iäinen ilo. Amen.

Juha Siltala