Jeesus on ylösnoussut

17.4.2022 klo 06:00

Elämme kristikunnan tärkeimmän juhlan, pääsiäisen aikaa. Viikon tapahtumista kaikki neljä evankelistaa ovat kirjoittaneet tarkasti evankeliumikirjoihinsa.

Tänään saamme erityisesti lukea, mitä tapahtui pääsiäisaamuna tyhjällä haudalla. Tänään, Herran päivänä, ylösnousemuspäivänä, alkuseurakuntakin alkoi kokoontua jumalanpalveluksiinsa ja mekin olemme saaneet toimia samalla tavalla läpi vuosisatojen. 

Kun Maria oli keskustellut haudalla kahden enkelin kanssa, kääntyi hän taaksepäin ja näki Jeesuksen siinä seisovan, eikä tiennyt, että se oli Jeesus. Jeesus sanoi hänelle: ”Vaimo, mitä itket? Ketä etsit?” Tämä luuli häntä puutarhuriksi ja sanoi hänelle: ”Herra, jos sinä olet kantanut hänet pois, sano minulle, mihin olet hänet pannut, niin minä otan hänet.” Jeesus sanoi hänelle: ”Maria!” Tämä sanoi hänelle hepreankielellä: ”Rabbuuni!” se on: opettaja (Joh. 20: 14-16). Mistä Maria tunsi Jeesuksen, vaikka hän ei alun perin uskonut ylösnousemusta mahdolliseksi? Hän tunsi Jeesuksen äänestä! Uskon, että mekin tunnemme Jeesuksen äänestä silloin, kun meille saarnataan puhdasta Sanaa ylösnousseesta Herrasta Jeesuksesta. Jeesus itse sanoo lammashuoneen vertauksessa, että: ”Minun lampaani kuulevat minun ääneni, ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua” (Joh. 10:27). Haudalla olleet naiset saivat suuren tehtävän viedä viestiä ylösnousseesta Kristuksesta Hänen opetuslapsilleen. Sen he tekivätkin riemuissaan, kun olivat saaneet ensimmäisinä nähdä Mestarinsa elävänä kaiken sen epätoivon jälkeen, mitä olivat pitkäperjantaina tunteneet. Sitä ilosanomaa, että Jeesus on ylösnoussut, Jeesus elää, saamme mekin viedä eteenpäin.

Joskus saatamme tuntea epäilyksiä, ovatko pääsiäisen tapahtumat todellakin tapahtuneet, onko Kristus todellakin ylösnoussut kuolleista? Näin olen itse joskus tuntenut ja kyse on silloin ollut tietenkin uskoni vähyydestä. Niihinkin hetkiin saamme ottaa Raamatun totuudet avuksi. Yksi sellainen kohta on Paavalin ensimmäinen kirje korinttolaisille, sen 15. luku, jossa hän todistaa mm. monen silminnäkijän nähneen Kristuksen ylösnousemuksen jälkeen: ”Sillä minä annoin teille ennen kaikkea tiedoksi sen, minkä itse olin saanut: että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoitusten mukaan, ja että hänet haudattiin ja että hän nousi kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan, ja että hän näyttäytyi Keefaalle, sitten niille kahdelletoista. Sen jälkeen hän näyttäytyi yhtä haavaa enemmälle kuin viidellesadalle veljelle, joista useimmat vielä nytkin ovat elossa, mutta muutamat ovat nukkuneet pois. Sen jälkeen hän näyttäytyi Jaakobille, sitten kaikille apostoleille” (1.Kor.15:3-7)

Rakkaat ystävät. Saamme tänäkin pääsiäisenä iloita ylösnousseesta Vapahtajasta, joka kulkee vierellämme joka hetki. Saamme luoda katseemme Hänen kylkeensä ja käsiinsä, jotka ovat rakkauden merkkeinä meitä heikkoja kohtaan. Niitä katsellessa voimme Tuomaan sanoin todeta: ”Minun Herrani ja minun Jumalani!” (Joh. 20:28).

Antti Puuska