Herran huone

31.12.2021

Tulevan sunnuntain aihe kirkkovuodessa on Herran huone. Evankeliumitekstinä on tuttu paikka Raamatusta, tapahtuma, jossa Jeesus 12 - vuotiaana katoaa vanhemmiltaan ja löytyy lopulta Jerusalemin temppelistä, eli Herran huoneesta, keskustelemassa syvällisistä hengellisistä kysymyksistä oppineiden kanssa.

Herran huone onkin toiselta merkitykseltään näkyvä rakennus esim. kirkko tai rukoushuone. Näkyvän Herran huoneen merkkinä on lähes aina tyhjä risti, joka varsinkin aiempina aikoina näkyi kauas ja oli suuri. Nämä Herran huoneet ovat usein kooltaan varsin isoja jo sen vuoksi, että kaikki lähiseudun ihmiset mahtuisivat sinne sisälle yhtaikaa kuulemaan Jumalan sanaa ja nauttimaan sakramenteista. Yksinkertaisesti sanottuna tulemaan Jumalan palveltavaksi; kuulemaan Hänen sanaansa, jonka tehtävänä on herättää, vahvistaa, hoivata ja ennen kaikkea hukuttaa syntiä armonmeren pohjaan. Tulla myös mukaan yhteiseen ehtoolliseen, jossa saamme nauttia Kristuksen totisen ruumiin ja veren pelastukseksemme. 

Herran huone on paikka, johon sisaret ja veljet saavat tulla yhdessä kokoon. Näin on tapahtunut koko kristikunnan historian ajan. Näinä aikoina ilman pandemiaakin ovat kirkot tyhjenneet ja ihmiset eivät ilmeisesti enää tarvitse Jumalan sanaa omaksi turvakseen. Kristityt ihmiset kuitenkin tarvitsevat yhteisiä kokoontumisia ja vaikka tekniikka mahdollistaa sanan kuulemisen myös kotona, rukoilkaamme yhdessä Jumalaa, että pandemia väistyisi ja saisimme jo pian suurin joukoin tulla yhdessä kokoon Jumalan sanan hoitoon, niin omissa kokoontumispaikoissamme kuin kirkoissakin.

Herran huone on toiselta merkitykseltään näkymätön seurakunta, se yksi ja ainoa oikea seurakunta, jonka Kristus perusti tähän maailmaan. Tuota seurakuntaa ei kykene ihminen rajaamaan eikä omimaan ihon värin, kielen, opetusvivahteiden tai minkään maallisen asian avulla. Tätä hengellistä temppeliä ei ole ihmiskäsin rakennettu kuten Heprealaiskirje kirjoittaa. Tähän temppeliin eli Jumalan maanpäälliseen valtakuntaan tullaan sisälle Kristus - oven kautta Pyhän Hengen johdattamana. Tähän valtakuntaan ei myöskään pääse omin avuin, eikä omin pyrkimyksin. Ainoa vaihtoehto on ottaa nöyränä, katuvana ja omat syntinsä tuntevana vastaan täydellinen Kristuksen lahja-armo. 

Jaksammehan tätäkin lukiessamme uskoa siihen, että minäkin saan kuulua ja kuulun tähän seurakuntaan, vaikka edelleen epäilen ja teen syntiä. Kristus syntyi lihaksi maan päälle sen vuoksi, että hän sovittaa maailman synnin ja pelastaa kaikki häneen uskovat. Älä siis epäile omasta pelastuksestasi, vaan avaa sydämesi armolle ja täytä ilolla Jumalan tahtoa. Tässä Herran huoneessa, Kristuksen seurakunnassa meitä hoidetaan Jumalan sanalla sekä saamme auttaa ja rakastaa toinen toistamme. Tässä huoneessa on avoin tie armoalttarille, josta saamme vahvistusta uskollemme. Tätä huonetta hoitaa ja ohjaa itse Kristus ja hän on luvannut kulkea kanssamme elämämme loppuun asti. Tässä huoneessa Jumalan rauha täyttää sydämemme poistaen pelot, murheet ja surut. Tämä huone on maailman paras paikka.

Siunattua loppuvuotta ja alkavaa uutta vuotta kaikille sisarille ja veljille.

Petri Honkala