Kiitollisuus

2.9.2021 klo 12:00

Luukkaan evankeliumissa (Luuk 17:12-19) kerrotaan kymmenestä spitaalisesta, jotka Jeesus paransi ja joista vain yksi palasi kiittämään parantajaansa.

Raamatussa mainitaan, että tämä ainoa kiittäjä oli samarialainen. Juutalaiset ja samarialaiset eivät tulleet toimeen keskenään ja juutalaiset pitivät samarialaisia saastaisina. Nyt ainoa, joka tuli kiittämään oli siis saastainen, vihattu ja hyljeksitty. Sillä oliko nämä muut parannetut juutalaisia vai samarialaisia, ei taida tässä olla merkitystä, vaan sillä, että ihmisen kiitollisuus Jumalaa kohtaan on tärkeää ja meidän tulisi aina muistaa kiittää parantajaamme. Kuten kertomus osoittaa, on meille tavanomaisempaa odottaa apua ja helpotusta vaivoihimme ja koettelemuksiimme, mutta avun saadessamme unohdamme avunantajamme, Herramme Jeesuksen. 

Nuo kaikki spitaalisesti huusivat Jeesuksen puoleen kuten jakeessa 13 sanotaan, ”ja he korottivat äänensä ja sanoivat: Jeesus, mestari, armahda meitä!". Onko niin, että rukoillessamme jotakin Taivaan Isältä ja jos vaikka Herra antaa meille selkeän rukousvastauksen, niin äkkiä unohdamme kiittää Häntä. Ehkä jatkamme elämää hieman keveimmin mielin, ainakin hetken matkaa. Välillä saattaa tuntua, että emme saa rukousvastauksia tai että huokauksiamme ei kuulla, mutta silloinkin tulisi meiltä nousta kiitoksen rukous. Sillä uskommehan, että saamme kaiken minkä tarvitsemme, enemmän kuin osaamme pyytää, huolenpidon, rauhan, koettelemukset sen mukaan kuin meille hyvä Jumala on viisaudessaan ja salaisuudessaan päättänyt. Saammehan suurimmankin vastauksen uskon kautta, iankaikkisen elämän.

Evankeliumissa kerrottu samarialainen kuvastanee suurta epäonnistumista, alemmuutta ja heikkoutta, suurta syntistä. Hänellekin kuuluu apu, sinullekin ystäväni kuuluu ihana evankeliumi; usko siis kaikki syntisi anteeksi Herramme Jeesuksen nimessä ja veressä ja liitä kätesi kiitokseen.

Kiitetään alati Jumalaa Hänen hyvyydestään meitä syntisiä kohtaan.

Kaiken ikäni minä ylistän Herraa, minä veisaan Jumalani kiitosta, niin kauan kuin elän. (Ps. 104:33)

Reino Syrjä