Valvokaa

12.11.2020

Kymmenen neitsyeen vertaus (Matt. 25:1-13) kuvaa Kristuksen seurakuntaa ja erityisesti valvomisen tärkeyttä.

Vertauksessa kerrotaan viidestä tyhmästä ja viidestä viisaasta neitsyestä. Odottaessaan ylkää saapuvaksi neitsyet väsyivät ja nukahtivat, koska ylkä viipyi. Kaikki nukkuivat, kun Herra saapui. Kuvaako tämä sitä, että Kristuksen saapuessa me kaikki olemme unessa? Onko maailma tullut niin lähelle ja tärkeäksi meille kristityille, että olemme kuin unessa? Kristuskin sanoo: Minä sanon teille: hän toimittaa heille oikeuden pian. Kuitenkin, kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä? (Matt. 18:8).

Lohdullista tässä kymmenen neitsyeen vertauksessa on se, että osa neitsyistä oli viisaita. Ne neitsyet, jotka turvasivat kaikessa Kristukseen, olivat viisaita. He olivat varustautuneet uskolla ja rakkaudella, kuten Martti Luther sanoo. Heidän lamppunsa paloi Pyhän Hengen voimasta uskosta loistaen.

Tyhmät neitsyet taas luottivat omiin voimiinsa. He pyysivät öljyä viisailta neitsyiltä, kun huomasivat lamppunsa tyhjiksi. Mutta kukaan ei voi uskoa toiselle antaa. Viisaat kehottivat tyhmiä hakemaan öljyä kauppiailta. Tyhmien olisi pitänyt huutaa Kristuksen puoleen eikä ihmisen puoleen. Turvaamalla omiin voimiin ei synny uskoa. Öljy loppuu, ellei se ole sellaista öljyä, jota on usko Herraan Jeesukseen. Omien voimien öljy loppuu kyllä pian. Se ei kestä siihen asti, kun Herra saapuu. 

Muistetaan ystävät turvata aina ja kaikessa Kristukseen. Hän on kaiken valmistanut meille lahjaksi. Saamme tänäänkin uskoa kaikki syntimme anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Hän on rakkaudessaan lunastanut sinut ja minut, meidän on hyvä olla.  

 

Reino Syrjä