Jeesuksen taivaaseen astuminen

20.5.2020

Jeesuksen taivaaseen astuminen tapahtui 40 päivän kuluttua pääsiäisestä. Hänet kohotettiin ylös opetuslasten nähden ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään kotiin Jumalan luokse.

Ehkä ajattelemme, että opetuslapset olisivat olleet murheellisia, kun Jeesus erkani heistä. Mutta Raamatussa kerrotaan heidän riemuinneen, kun he palasivat Jeesuksen kehotuksen mukaisesti Jerusalemiin muutamiksi päiviksi odottamaan Pyhää Henkeä. Helluntaina vuodatettu Pyhä Henki antoi opetuslapsille, ja antaa kaikille Jeesuksen seuraajille, voiman ja halun täyttää Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä: ”Saarnatkaa parannusta ja syntien anteeksiantamusta kaikille luoduille.”

Jeesuksen maanpäällinen tehtävä oli täytetty. Hänestä oli tullut koko maailman Vapahtaja. Jeesuksen kirkastettu ruumis on nyt Jumalan luona, mutta hänen armoevankeliuminsa, pyhä sanansa, jäi meidän keskellemme. Evankeliumin sana on meidän voimamme ja pelastuksemme perusta. Se ohjaa meidät uskossa turvaamaan yksin Jeesuksen sovintokuolemaan, ei ihmisoppeihin, omiin tekoihimme tai tunteisiimme. Tätä uskoakaan emme voi itse synnyttää tai antaa toiselle. Pyhä Henki kirkastaa Kristuksen sovintotyön meille syntisille ihmisille ja synnyttää uskon syntien anteeksiantamukseen.

Me olemme saaneet tuon pelastuksen lahjan. Sen vastaanottaminen on ollut meille monelle raskasta, kun synnit painoivat ankarasti omaatuntoa ja Kristuksen tuskan näkeminen ja kokeminen särki sydämen. Lopulta kuitenkin saimme rauhan. Rauha tuli sillä hetkellä, kun viaton sovintoveri puhdisti sydämen ja katseemme kääntyi omasta pahuudestamme ylösnousseeseen, kuoleman voittaneeseen Kristukseen. Pitäkäämme katseemme aina kiinnitettynä Jeesukseen Kristukseen. Aivan kuten Pietaria hänen kävellessään Genesaretin järvessä, Jeesus Kristus kannattelee myös meitä, kunhan katsomme häntä ja hänen sovintotyötään.

Elämme nyt vaikeaa aikaa, emmekä juurikaan näe toisiamme. Epäilyksiä ja kysymyksiä saattaa herätä ja on ahdistusta, ehkä pelkoakin. Saamme kuitenkin olla turvallisella mielellä. Jeesus rukoilee koko ajan puolestamme ja hän on joka hetki kanssamme. Mekin nousemme kerran kirkastetussa ruumiissa taivaan kotiin, ja saamme nähdä Jeesuksen kasvoista kasvoihin. Jeesus tahtoo olla meidän kanssamme, kuten seuraavat Jeesuksen jäähyväisrukouksen lohdulliset sanat meille todistavat:

Isä, minä tahdon, että missä minä olen, siellä nekin, jotka sinä olet minulle antanut, olisivat minun kanssani, että he näkisivät minun kirkkauteni, jonka sinä olet minulle antanut, koska olet rakastanut minua jo ennen maailman perustamista. Vanhurskas Isä, maailma ei ole sinua tuntenut, mutta minä tunnen sinut, ja nämä ovat tulleet tuntemaan, että sinä olet minut lähettänyt. Ja minä olen tehnyt sinun nimesi heille tunnetuksi ja teen vastakin, että se rakkaus, jolla sinä olet minua rakastanut, olisi heissä ja minä olisin heissä (Joh. 17:24-26).

Petri Honkala