Tehkää tie Kuninkaalle

13.12.2019

Tämän kolmannen adventtisunnuntain tekstissä (Luuk. 3:1-6) kerrotaan Johanneksesta. Hän raivasi tietä Kuninkaalle. Johannes julisti parannuksen kastetta syntien anteeksisaamiseksi.

Profeetta Jesaja, joka eli 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää, ennusti Johanneksesta. Hän nimitti Johannesta huutavan ääneksi korvessa, joka kehottaa ihmisiä valmistamaan tietä erämaahan. Hän tarkoitti tällä ihmisen sydäntä, joka epäuskon tilassa on kuin korpi ja erämaa.

Millä tavalla Johannes raivasi tietä? Hän raivasi tietä lain saarnalla, kun hän osoitti ihmisille heidän syntisyytensä ja vaati parannusta sekä uskomaan Vapahtajastamme annetut lupaukset.

Kaikki laaksot pitää korotettaman. Niille sydämille, jotka ovat aivan epätoivon ja murheen laaksossa on julistettava lohdutusta: ”Usko rakas ystävä kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.”

Ja kaikki väärän opin vuoret pitää alennettaman. On kirkastettava ihmiselle, joka on alkanut pitämään itsestään liikaa, minkälaista tekoa me olemme.  Ihminen on kuin ruoho ja kaikki hänen hyvyytensä kuin kedon kukkanen.

Johannes saarnasi ankaraa parannusta, mutta aina hän osoitti Jumalan Karitsaa, joka ottaa pois maailman synnin.

Pekka Riitamo