Valvokaa!

14.11.2019

Valvominen on sitä, että uskomme Jeesuksen Kristuksen sovitustyön omalle kohdallemme elämämme kaikkina päivinä, ja että tässä uskossa ja iankaikkisen elämän toivossa odotamme ylösnousseen Jeesuksen Kristuksen paluuta tämän maailmanajan lopussa.

Kymmenen neitsyen vertauksessa (Matt. 25:1-13) on viisi tyhmää ja viisi ymmärtäväistä neitsyttä, jotka odottivat hääjuhlan alkamista. Kun sulhanen saapui, viisaat neitsyet pääsivät hääjuhlaan, mutta tyhmät eivät, koska sulhasen viipyessä heidän lampuistaan loppui öljy. Tämä on vertauskuva Jeesuksen Kristuksen paluusta viimeisenä päivänä. Viisaat neitsyet olivat valmiit ottamaan sulhasen vastaan hänen saapuessaan. Heidän elämänsä ja toivonsa perustui evankeliumin lupauksiin, lahjana saatuun uskoon ja Jumalan armoon Jeesuksessa Kristuksessa. Jeesus päättää tämän vertauksen sanoihin: Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä. Tämä vertaus kehottaa meitä valvomaan - pysymään joka hetki lähellä Jeesusta ja odottamaan uskossa hänen paluutaan. 

Martti Luther opettaa valvomisesta seuraavasti: Olkaa raittiit ja valvokaa! (1. Piet. 5:8). Näillä sanoilla apostoli Pietari muistuttaa meitä valvomaan. Se, joka nukkuu, jää tappiolle, ja on joka silmänräpäys vaarassa joutua synnin orjaksi. Johda sen tähden hyvin usein mieleesi kaikkia hyviä neuvoja, joita olet saanut, ja jos perkele kiusaa sinua syntiin, niin varusta itsesi jollakin Raamatun lauseella, äläkä luota yksin omaan viisauteesi ja valppauteesi. Pakene heti rukouksessa Herran tykö, sanoen: "Herra, älä johda minua kiusaukseen, vaan suo minun miehuullisesti voittaa paha; anna minulle siihen voimasi ja siunauksesi!" 

Valvomaan ja rukoilemaan rohkaise, Jeesus, kanssasi, Jeesus Viisikielinen, numero 121

Eero Pohjola