Etsikkoaika

23.8.2019

Mitään arvokkaampaa ei ole kuin Jumalan kutsu – silloin on etsikkoaika. Jumala kutsuu rakkaudessaan kaikkia syntisiä ihmisiä, sinuakin. Hän tekee sen sanassaan tänäänkin.

Ja kun hän tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, itki hän sitä ja sanoi: "Jospa tietäisit sinäkin tänä päivänä, mikä rauhaasi sopii! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi salattu. Sillä sinulle tulevat ne päivät, jolloin sinun vihollisesi sinut vallilla saartavat ja piirittävät sinut ja ahdistavat sinua joka puolelta; ja he kukistavat sinut maan tasalle ja surmaavat lapsesi, jotka sinussa ovat, eivätkä jätä sinuun kiveä kiven päälle, sen tähden ettet etsikkoaikaasi tuntenut." Ja hän meni pyhäkköön ja rupesi ajamaan myyjiä ulos ja sanoi heille: "Kirjoitettu on: 'Minun huoneeni on oleva rukoushuone', mutta te olette tehneet siitä ryövärien luolan." Ja hän opetti joka päivä pyhäkössä. Mutta ylipapit ja kirjanoppineet sekä kansan ensimmäiset miettivät, miten saisivat hänet surmatuksi; mutta he eivät keksineet, mitä tekisivät, sillä kaikki kansa riippui hänessä ja kuunteli häntä (Luuk. 19:41-48).

Jeesus itki katsellessaan pian tuhoutuvaa Jerusalemia. Jumalan pelastussuunnitelma oli lähellä täyttymystään. Messias oli läsnä. Fariseukset ja kirjanoppineet eivät halunneet tuntea ja tunnustaa Jeesusta Vapahtajaksi. He saivat puolelleen muut juutalaiset. Jumalan omaisuuskansa hylkäsi luvatun Pelastajan.

Jerusalemin asukkaat eivät olleet itse valinneet etsikkoaikaansa. Jumala määräsi ajankohdan. Messias saapui ajallaan. Taivasten valtakunta lähestyi konkreettisesti. Jerusalemille annettiin aivan erityinen mahdollisuus uskoa Jeesukseen Vapahtajana. Mutta se ei uskonut. Jeesuksen itku kertoo, että aika voi mennä ohi. Hän itki rakkaudesta ja surusta niitä kohtaan, joita kutsuttiin, mutta eivät ottaneet kutsua vastaan.

Näin on tänäänkin. Kukaan ei voi itse valita etsikkoaikaansa. Kukaan ei voi itse päättää uskoontulostaan. Vain Jumala voi tehdä sen. Mitään arvokkaampaa ei ole kuin Jumalan kutsu – silloin on etsikkoaika. Jumala kutsuu rakkaudessaan kaikkia syntisiä ihmisiä, sinuakin. Hän tekee sen sanassaan tänäänkin.

Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi (Joh. 3:16, 17).

Erkki Hartikka