Elämän leipä

29.3.2019

Jeesus sanoi heille: "Minä olen elämän leipä; joka tulee minun tyköni, se ei koskaan isoa, ja joka uskoo minuun, se ei koskaan janoa. (Joh. 6:35)

 

Jokapäiväisestä leivästä Jeesus puhuu Isämeidän rukouksessa; ”anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.” Luther selittää tämän rukouksen näin:

Mitä se merkitsee? 

Vastaus: Jumala antaa pyytämättäkin jokapäiväisen leivän kaikille, myös pahoille ihmisille, mutta me pyydämme tässä rukouksessa, että hän auttaisi meitä käsittämään tämän ja vastaanottamaan jokapäiväisen leipämme kiitollisina. 

 

Mitä tarkoittaa jokapäiväinen leipä? 

Vastaus: Kaikkea, mitä ruumiimme ravinnokseen ja muuten välttämättä tarvitsee. Siihen kuuluvat ruoka, juoma, vaatteet, kengät, koti, pelto, karja, raha, omaisuus, kelpo aviopuoliso, kunnolliset lapset, kunnollinen palvelusväki, kunnolliset ja luotettavat esimiehet, hyvä hallitus, suotuisat säät, rauha, terveys, järjestys, kunnia, hyvät ystävät, luotettavat naapurit ja muu sellainen. 

 

Iankaikkisen taivaallisen leivän hän antaa sanassaan. Raamatussa sanotaan, että Jeesus itse on elämän leipä. Hän on antanut itsensä meille syötäväksi ja juotavaksi evankeliumin sanassa ja ehtoollisen sakramentissa. Elämän leipää ei ole paistettu missään tavallisessa uunissa, vaan kahden tulen välissä. Getsemanessa ja Golgatalla on tämä piina tapahtunut, kun Herramme joutui kärsimään syntiemme tähden. Toisella puolella poltti Jumalan ankara vanhurskaus, Jumalan viha syntiä kohtaan. Toisella puolella poltti Jumalan ääretön rakkaus syntiin langennutta ihmistä kohtaan. Siinä välissä Vapahtajamme joutui olemaan, kun hän valmisti meille iankaikkisen elämän.

 

Nämä tapahtumat ovat sydämen särkymisen paikkoja. Sydäntä ei särje järjellä käsitettävä tieto, että näin on historiassa tapahtunut. Mutta kun pääsemme uskossa niin lähelle kärsivää Vapahtajaamme, että näemme hänen tuskiensa takaa Jeesuksen suuren rakkauden juuri minua syntistä kohtaan, se voi särkeä kovankin sydämen.

 

Kiitos Herra Jeesus, kun olet tullut sovittamaan minunkin syntini. Kiitos, että annat meille tänäänkin näin runsaan ravinnon; jokapäiväisen leivän syötäväksi ja elämän leivän uskottavaksi.

 

Eero Nieminen