Pelko pois

22.3.2019

Mitä pelko on?

Pelko, ahdistus ja kipu ovat osa ihmisen elämää. Ne ovat epämiellyttäviä tunteita ja tuntemuksia, mutta on vaikea kuvitella elämää ilman niitä. Ahdistus ja kipukin ovat joissain tilanteissa välttämättömiä ohjaamaan ihmistä kohti muutosta ja toimintaa. Jos ei olisi kipua, niin ihminen vammautuisi nopeasti vaikka nojattuaan huomaamatta tulikuumaan lieteen. Se että ihminen tuntee ahdistusta, on välttämätöntä voidaksemme elää normaalia elämää.

Nämä tunteet ja aistit ovat siis Jumalan antamia. Pieninä määrinä pelko, ahdistus ja kipu ohjaavat ja opastavat meitä varomaan vaaraa, mikä tekee arjestamme turvallisempaa. Jos taas joudumme kärsimään edellä mainittuja liian suurina annoksina tai pitkäaikaisesti, niin ne rampauttavat elämäämme. Ne aiheuttavat henkistä, ruumiillista ja hengellistä pahoinvointia.

Elämän varrella kohtaamme erilaisia pelkoja. Ne voivat olla maantieteellisiä esimerkiksi maanjäristyksen pelko, sodan pelko jne. Hengellisessä elämässä on omat pelkonsa ja siinä meillä vanhemmilla on omat vastuumme. Saatamme muistaa omasta lapsuudestamme lauseita: jos teet sitä tai sitä et pääse taivaaseen. Tai me olemme uskovaisia ja pääsemme taivaaseen. Nuo naapurin lapset ovat suruttomia ja he eivät pääse. Nämä lauseet tulivat varmasti enemmän saman ikäisiltä ystäviltä kun omilta vanhemmilta. Lapsille voi jäädä pelkotiloja hengellisestä opetuksesta, jos emme selitä tarkoin ja lapselle ymmärrettävällä tavalla mitä tarkoittaa esimerkiksi myllynkiven ripustaminen kaulaan ja heittäminen meren syvyyteen.

Meille vanhemmille ja sananpalvelijoille Jumala antakoon viisautta ja ymmärrystä viedä evankeliumia eteenpäin Raamatun mukaisella tavalla, puhuen ja saarnaten parannusta ja syntien anteeksiantamusta. Ei vaikuttamalla manipuloiden ihmisten tunteisiin ja ajatuksiin. Se ei ole terveen hengellisyyden merkki. Mitä vahvemmaksi elementiksi opetuksessa muodostuu pelko, sitä selkeämmin kristillinen armo ja rakkaus väistyvät taka-alalle.

Raamatussa on monta ihanaa kohtaa jotka alkavat sanoilla: ”Älkää peljätkö”. Jouluevankeliumissa enkeli sanoi paimenille, kun ilmoitti heille Vapahtajan syntymästä. Samoin kun Maria Magdaleena ja se toinen Maria menivät katsomaan Jeesuksen hautaa sapatin jälkeisenä päivänä. Enkeli puhutteli naisia ja sanoi heille: ”Älkää te peljätkö”.

Tämä sunnuntai on Marian ilmestymispäivä. Pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus: Niin enkeli sanoi hänelle: ”Älä pelkää Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen, ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman” (Luuk. 1:30-33).

Ei lopu Herran laupeus, uskollisuus ja rakkaus. Polvesta polveen säilyy se turvana Herran omille. VK 50:3

Timo Marttinen