Jeesus kiusausten voittaja

8.3.2019

"Sitten Henki vei Jeesuksen ylös erämaahan perkeleen kiusattavaksi. Ja kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, tuli hänen lopulta nälkä." (Matt. 4:1-2)

Henki vei Jeesuksen erämaahan kiusattavaksi, josta voimme päätellä, että se oli Isän tahto. Jeesuksen julkinen toiminta oli alkamassa. Ehkä Isä halusi koetella, jaksaako Jeesus taistella kiusauksia vastaan. Jeesus oli samaan aikaan tosi ihminen ja tosi Jumala. Hän joutui kohtaamaan kiusauksia, kuten muutkin ihmiset. "Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä."  (Hepr. 4:15) 


Ensimmäinen kiusaus koski fyysisiä tarpeita. Jeesus oli nälkäinen ja paholainen yritti saada Jeesuksen käyttämään voimaansa omien tarpeidensa tyydyttämiseen ja muuttamaan kivet leiviksi. Jeesus vastasi: "Kirjoitettu on: 'Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee'."


Seuraavaksi paholainen vetoamalla Raamattuun houkuttelee Jeesusta todistamaan olevansa Messias ja hyppäämään muurin harjalta, jolloin enkelit tulisivat pelastamaan hänet. Tähän taas Jeesus vastasi: "Taas on kirjoitettu: 'Älä kiusaa Herraa, sinun Jumalaasi'." Jeesus ei halunnut kiusata Isää ja tiesi, ettei ulkonaisen vaikutuksen tekeminen olisi herättänyt ihmisissä uskoa.


Viimeisessä kiusauksessa paholainen yritti vedota ahneuteen ja kunniaan näyttämällä hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi hänelle: "Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua". Jeesus vastasi vahvoilla sanoilla: "Mene pois, saatana; sillä kirjoitettu on: 'Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman'." Silloin paholainen jätti Jeesuksen rauhaan.


Myös me joudumme usein samoihin kiusauksiin arjessa, emmekä useinkaan pysty taistelemaan vastaan, vaan lankeamme. Silloin paholainen, jota myös syyttäjäksi kutsutaan, sanoo meille: "Miten voit pitää itseäsi kristittynä, ethän sinä aina ole pystynyt vastustamaan kiusauksia?" Silloin meidän täytyy vastata: " En olekaan pystynyt, mutta Jeesus Kristus onkin tehnyt sen puolestani!" Jeesus kesti kaikki paholaisen kavalat juonet, jotta me voimme saada iankaikkisen elämän.

Timo Laine