Kuninkaasi tulee hiljaisena

30.11.2018

"Sanokaa tytär Siionille: 'Katso, sinun kuninkaasi tulee sinulle hiljaisena ja ratsastaen aasilla, ikeenalaisen aasin varsalla.'" Niin opetuslapset menivät ja tekivät, niin kuin Jeesus oli heitä käskenyt, ja toivat aasintamman varsoineen ja panivat niiden selkään vaatteensa, ja hän istuutui niiden päälle. Ja suurin osa kansasta levitti vaatteensa tielle, ja toiset karsivat oksia puista ja hajottivat tielle. Ja kansanjoukot, jotka kulkivat hänen edellään ja jotka seurasivat, huusivat sanoen: "Hoosianna Daavidin pojalle! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen. Hoosianna korkeuksissa!" (Matt. 21:5-9)

 

Olemme nähneet uutisvälähdyksissä tai olleet ehkäpä itse kadun varressa seuraamassa, kun valtionpäämiehiä saapuu kaupunkiin. Kansa on eristetty johtajista aidoin ja nauhoin, poliisi ja henkivartijat pitävät kulkuväylän avoimena. Kulkueen keulalla ajavat välkehtivät poliisiautot, mustia autoja on useampia jonossa ja kun kulkue pysähtyy, halutaan erityisesti varmistaa, ettei kansa pääse kosketusetäisyydelle valtion päämiehestä.

 

Toisin oli Lähi-idässä lähes kaksi tuhatta vuotta aiemmin, kun Siionin kuningas ratsasti Jerusalemin kaupunkiin. Ei nähty kiiltäviä usean hevosen vetämiä nopeita vaunuja, ei ollut sotajoukkoja keulalla avaamassa tietä torvineen ja viireineen. - Vaan miten hän saapui? Ikeenalaisen eli työkäyttöön jalostetun, hitaan aasin varsalla ratsastaen. Edeten verkkaisesti katuja, jotka kuitenkin täyttyivät ääriään myöten hänen valtakuntansa kansalaisista. Kristityistä, jotka kunnioitusta osoittaakseen levittivät kadulle omia vaatteitaan, aasin tallattaviksi ja lauloivat ylistystään: “Hoosianna Daavidin pojalle!”

 

Tuossa historiallisessa tapauksessa jokainen halukas ylettyi koskettamaan tai puhuttelemaan Kuningastaan. Aasin vauhti oli niin hidas, ettei ontuvankaan tarvinnut pelätä myöhästyvänsä ja nähdä ainoastaan kauas loittoneva kulkue. Ja hienointa asiassa on se, että yhä edelleen tänäkin päivänä jokainen, joka haluaa lähestyä tätä Kuninkaaksikin kutsuttua Jeesusta Kristusta, voi sen tehdä! Niin hitaasti, väsyneenä tai likaantuneena ei kukaan Taivaantiellä kulje, etteikö halutessaan tavoita tätä Kuningasta. Rukouksen siivin voi jokainen milloin tahansa lähettää oman viestinsä tai avunpyyntönsä hänelle ja saa vastaukseksi luottaa profeetta Jesajan sanoin: Älä pelkää, sillä minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun (Jes. 43:1). Ja mitä lunastusta tuossa tarkoitetaan? Jeesuksen Kristuksen ristinkuolemaa Golgatalla sinun ja minun syntien edestä. Ja niin mekin saamme liittyä tuohon evankeliumissa mainittuun kuoroon todistamaan hänestä kuninkaanamme “Hoosianna Daavidin pojalle!”

 

Timo Aaltonen