Pyhän Hengen odotus

11.5.2018

Ennen taivaaseenastumistaan Kristus lupasi omilleen Pyhän Hengen ja kehotti heitä odottamaan tämän lupauksen täyttymistä. Opetuslapset olivat arkoja ja pelokkaita, vaikka Jeesus oli ilmestynyt heille monta kertaa ylösnousemisensa jälkeen ja puhaltanut Pyhän Hengenkin heidän päälleen lukittujen ovien takana. Vielä ei ollut aika lähteä täyttämään lähetyskäskyä. Mutta se aika tulisi pian, kun Pyhä Henki vuodatettaisiin näkyvällä tavalla opetuslasten päälle ja he saisivat voiman taivaasta. 

 

Kristuksen lupaama Pyhä Henki luo yhteyden taivaaseen astuneen Herran ja opetuslasten (seurakunnan) välille, karkottaa pelon ja vahvistaa kilvoittelemaan tässä maailmassa uskossa Kristukseen ja hänen lahjoittamaansa pelastukseen. Pyhä Henki vakuuttaa kristityille, että he ovat Jumalan lapsia ja saavat Jeesuksen tavoin kutsua Jumalaa omaksi Isäkseen.

 

Mekin usein kipuilemme ja arkailemme Jumalan valtakunnan työssä. Sielunvihollinen liittoutuu meissä asuvan vanhan ihmisen kanssa ja tekee meistä epäileviä ja arkoja. Sen tarkoituksena on horjuttaa heikkoa uskoamme ja ja turmella meidän hyvätkin aikomuksemme pelon alle. Mutta silloin meidän tulee muistaa Jeesuksen lupaus, että Pyhä Henki muistuttaa ja opettaa meille kaikesta, mitä Jeesus itse on tehnyt ja opettanut. Pyhä Henki näyttää, miten Jeesus otti sijaiskärsijänä päälleen synnin rangaistuksen, jonka sinä ja minä olisimme ansainneet. Hän on sovittanut kaikki syntimme, täyttänyt Jumalan vanhurskaan tahdon meidän puolestamme ja valmistanut meille ikuisen elämän. Kaikesta tästä puhuu meille Pyhä Henki, joka on lohduttajamme, opettajamme, pyhittäjämme ja uskomme uudistaja.

 

Helluntain odotuksessa saamme ammentaa rohkaisua virren 107 sanoin:

 

Oi Jeesus, yksin laupeus, käsittämätön rakkaus

toi sinut tänne maailmaan syntisten tähden kuolemaan.

 

Tuonelaan astuit, voittaja, ja nousit ylös kuolleista

ja astuit jälleen taivaaseen, herrauteesi ikuiseen.

 

Näin olet kaiken täyttänyt, lunastustyösi päättänyt.

Taivaassa sijaa valmistat kaikille, jotka uskovat.

 

Et omiasi milloinkaan orvoiksi hylkää maailmaan,

vaan annat Pyhän Henkesi lohduttajaksi, oppaaksi.

 

Velkamme suuren maksaja, puolustat meitä taivaassa,

Isääsi aina rukoilet ja hänen kanssaan hallitset.

 

Kun päättyy aika maailman, niin sinun nähdään saapuvan

suuressa kunniassasi, vanhurskas, pyhä tuomari.

 

Kun kunniaasi päältä maan siunatut silloin kutsutaan,

Suo, Jeesus, että minäkin Isäsi kotiin pääsisin.

 

Aulis Ansaharju