Jeesus ilmaisee Jumalallisen voimansa

12.1.2018

Raamatussa kerrotaan Jeesuksen lapsuudesta melko vähän. Julkisen toimintansa hän aloitti kasteensa jälkeen noin 30-vuotiaana.

Luukas kertoo tapahtumista Nasaretin synagogassa Jeesuksen julkisen toiminnan alussa (Luuk. 4:16-21). Evankeliumissa kirjoitetaan, että hän meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Jeesus oli lapsuudestaan saakka tottunut käymään jumalanpalveluksessa ja hän oli säilyttänyt lapsuudessa opitun tavan myös aikuisena. Näin se on myös meillä kristityillä, jotka olemme lapsesta saakka tottuneet käymään jumalanpalveluksessa ja seuroissa. Tuntuu niin luonnolliselta, että sunnuntaina menemme sanan kuuloon. Jumala antakoon myös Suomen kansalle herätystä ja synnin tuntoa ja halua tulla Jumalan sanan kuuloon.

Olennaista on se, minkälaista sanaa saamme kuulla. Nasaretin synagogassa ihmiset saivat kuulla armon evankeliumin sanoja. Luukas kertoo, kuinka Jeesukselle ojennettiin Jesajan kirjakäärö, josta hän löysi kohdan, jossa sanotaan: Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta. Luettuaan hän kääri kirjan kokoon ja antoi sen avustajalle ja istuutui. Hän alkoi puhua heille: Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.

Jeesus oli täynnä Pyhää Henkeä ja täynnä Hengen voimaa. Sama Henki toistui luetusta tekstistä. Messias, Herran voideltu, jonka päälle Pyhä Henki oli näkyvällä tavalla kasteessa laskeutunut, ilmoitti ja julisti ihanaa evankeliumin ilosanomaa. Se on tullut nyt todella lähelle ja alas asti kaikille, jotka suostuvat olemaan sen tarpeessa köyhiä, sidottuja ja syntinsä ahdistamia. Messias täyttää lupaukset, joihin kirjoitukset olivat jo edeltä viitanneet. Nyt oli tullut kirjoitusten täyttymisen aika.

Jumalan sanan julistus vaikuttaa aina. Se ei koskaan tyhjänä palaa. Saamme kiittää Taivaan Isää siitä, että meillä on uskonnon vapaus ja saamme vapaasti julistaa ja kuunnella hänen sanaansa.

Siunattua alkanutta vuotta kaikille lukijoille.

Timo Marttinen