Viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi

30.3.2017

Samalla hetkellä tuli hänen luoksensa muutamia fariseuksia, ja he sanoivat hänelle: ”Lähde ja mene täältä pois, sillä Herodes tahtoo tappaa sinut”. Niin hän sanoi heille: ”Menkää ja sanokaa sille ketulle: ’Katso, minä ajan ulos riivaajia ja parannan sairaita tänään ja huomenna, ja kolmantena päivänä minä pääsen määräni päähän’. Kuitenkin minun pitää vaeltaman tänään ja huomenna ja ylihuomenna, sillä ei sovi, että profeetta saa surmansa muualla kuin Jerusalemissa. Jerusalem, Jerusalem, sinä, joka tapat profeetat ja kivität ne, jotka ovat sinun tykösi lähetetyt, kuinka usein minä olenkaan tahtonut koota sinun lapsesi, niinkuin kana kokoaa poikansa siipiensä alle! Mutta te ette ole tahtoneet. Katso, ’teidän huoneenne on jäävä hyljätyksi’. Mutta minä sanon teille: te ette näe minua, ennenkuin se aika tulee, jolloin te sanotte: ’Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen’.” Luuk. 13: 31–35

Paastonaika lähestyy loppuaan. Edessä ovat suuret hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumat. Viidennen paastonajan sunnuntain evankeliumiteksti kertoo, kuinka ”Jeesus vaelsi kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään ja opetti, kulkien Jerusalemia kohti.”  Tapaamme sitten fariseuksia, jotka ovat järkyttyneitä Jeesuksen sanoista; Ja katso, on viimeisiä, jotka tulevat ensimmäisiksi, ja on ensimmäisiä, jotka tulevat viimeisiksi.” (Luuk. 13:30) He kertovat Jeesukselle, että Herodes aikoo tappaa hänet. Mutta, ”ei sovi, että profeetta saa surmansa muualla kuin Jerusalemissa.”

Jerusalem, tuo pyhä kaupunki, jonka lapset Jumala on monta kertaa Vanhassa testamentissa tahtonut koota, niin kuin kana kokoaa poikansa siipiensä alle! Mutta he eivät ole kuitenkaan tahtoneet. Nytkin maailman Vapahtaja Jeesus, Jumalan poika, lähestyy kaupunkia täynnä armoa ja totuutta, mutta siellä ne ensimmäiset jo odottavat häntä keihäät ja miekat valmiina. Kolmekymmentä hopearahaa odottaa ottajaansa.

Mutta ovat siellä ne viimeisetkin, jotka haluavat levittää vaatteensa Jeesuksen aasin tallattaviksi ja huutaa: ”Hoosianna Davidin Pojalle. Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen.” Herra Jeesus, anna meidän pysyä niiden joukossa, jotka odottavat sinun tuloasi sydän täynnä toivoa nähdä sinut sellaisena kuin sinä olet, kasvoista kasvoihin.

Anna meidän uskoa, että sinun ristisi ja kärsimyksesi antavat meille täydellisen anteeksiantamuksen ja ikuisen pelastuksen.

Katso, epäilevä, syntisairas ystäväni Jeesusta, joka ajaa ulos riivaajia ja parantaa sairaita tänään ja huomenna, ja joka kolmantena päivänä pääsee määränpäähänsä, ja usko, että kaikki sinunkin syntisi ovat anteeksi Herramme nimessä ja veressä.

Veikko Vuohijoki