Ylösnousseen todistajia

20.4.2017

Sen jälkeen Jeesus taas ilmestyi opetuslapsilleen Tiberiaan järven rannalla; ja hän ilmestyi näin: Simon Pietari ja Tuomas, jota sanottiin Didymukseksi, ja Natanael, joka oli Galilean Kaanasta, ja Sebedeuksen pojat sekä kaksi muuta hänen opetuslapsistaan olivat yhdessä. Simon Pietari sanoi heille: ”Minä menen kalaan.” He sanoivat hänelle: ”Me lähdemme myös sinun kanssasi.” Niin he lähtivät ja astuivat venheeseen; mutta eivät sinä yönä saaneet mitään. Ja kun jo oli aamu, seisoi Jeesus rannalla. Opetuslapset eivät kuitenkaan tienneet, että se oli Jeesus. Niin Jeesus sanoi heille: ”Lapset, onko teillä mitään syötävää?” He vastasivat hänelle: ”Ei ole.” Hän sanoi heille: ”Heittäkää verkko oikealle puolelle venhettä, niin saatte.” He heittivät verkon, mutta eivät jaksaneet vetää sitä ylös kalojen paljouden tähden. Silloin se opetuslapsi, jota Jeesus rakasti, sanoi Pietarille: ”Se on Herra.” Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, vyötti hän vaippansa ympärilleen, sillä hän oli ilman vaatteita, ja heittäytyi järveen. Mutta muut opetuslapset tulivat venheellä ja vetivät perässään verkkoa kaloineen, sillä he eivät olleet maasta kauempana kuin noin kahdensadan kyynärän päässä. Kun he astuivat maalle, näkivät he siellä hiilloksen ja kalan pantuna sen päälle, sekä leipää. Jeesus sanoi heille: ”Tuokaa tänne niitä kaloja, joita nyt saitte.” Niin Simon Pietari astui venheeseen ja veti maalle verkon, täynnä suuria kaloja, sata viisikymmentä kolme. Ja vaikka niitä oli niin paljon, ei verkko revennyt. Jeesus sanoi heille: ”Tulkaa einehtimään.” Mutta ei kukaan opetuslapsista uskaltanut kysyä häneltä: ”Kuka sinä olet?”, koska he tiesivät, että se oli Herra. Niin Jeesus meni ja otti leivän ja antoi heille, ja samoin kalan. Tämä oli jo kolmas kerta, jolloin Jeesus noustuaan kuolleista ilmestyi opetuslapsillensa. Joh. 21: 1 – 14

Evankeliumeissa on myös toinen kertomus suuresta kalansaaliista, joka tapahtui ennen Jeesuksen kärsimistä, kuolemaa ja ylösnousemista (Luuk. 5:4-11). Silloin vene vietiin syvälle ja verkko heitettiin Jeesuksen käskystä. Kalansaalis oli niin valtava, että heidän verkkonsa repeilivät. Siinä ihmeessä oli niin suuri pyhyys ja valon kirkkaus, että se koski syvälle Pietarin sydämeen. Hän polvistui Jeesuksen eteen ja sanoi: ”Mene pois minun tyköäni, Herra, sillä minä olen syntinen ihminen”. Silloin Jeesus sanoi Pietarille: ”Älä pelkää, tästedes sinä saat saaliiksi ihmisiä.” Onhan meilläkin kokemuksia siitä, kun Jumalan Sana on saanut koskettaa meitä sydämen syvyyksiin asti, niin se on tehnyt meidät syntisiksi ja pelko on saattanut valloittaa sydämen. Ei ole Jumala kuitenkaan sen tähden meitä hyljännyt vaan on kehottanut meitä katsomaan ylösnoussutta syntivelkamme maksajaa Jeesusta Kristusta. Usko on syttynyt sydämeen ja olemme saaneet tuntea armon suloisuutta. Jeesus on verrannut taivasten valtakuntaa nuottaan joka heitettiin mereen ja kokosi kaloja. (Matt.13:47) Kalat merkitsevät ihmisiä joille julistetaan Jeesuksen käskystä hyvää sanomaa. Herra antakoon meille Jeesuksen todistajille sellaista sanan julistusta joka putoaa sydäntemme syvyyksiin, eikä pelkästään raapaise pinnallisia ja ulkonaisia asioita. Silloin saamme niittää runsaamman sadon.

Päivän tekstissä muutamat opetuslapset ovat lähteneet Tiberiaan järvelle kalaan. He eivät kuitenkaan saaneet mitään saalista. Ylösnoussut ja kuoleman vallan voittanut Jeesus  ilmestyy rannalle ja kysyy; ”lapset onko teillä mitään syötävää?” He vastasivat ettei ole. Jeesus kehotti: heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte. He tekivät niin kuin Jeesus käski ja tuli valtava kalansaalis, eikä verkko revennyt. Silloin Jeesuksen rakastama opetuslapsi tunnisti Jeesuksen ja sanoi: ”se on Herra.” Kun Pietari sen kuuli, hän hyppäsi järveen ja kahlasi rannalle. Jeesus oli valmistanut rannalle hiilloksen ja sen päällä kalan sekä leipää ja kutsui syömään.

Tässä on meillä paljon opittavaa. Jeesus on mukana meidän arjessakin. Hän huolehtii tarpeistamme, niin ruumiillisista kuin hengellisistäkin. Paras ravinto on se kala, joka on hiilloksella poltettu kahden tulen välissä. Toisella puolella on Jumalan ankara vanhurskaus ja toisella puolella hänen ääretön rakkautensa. Jeesus on se elämän leipä, jota me tarvitsemme iankaikkiseen elämään. Näin hän opettaa meidät tuntemaan Herramme ja Vapahtajamme Jeesus Kristus ja rakastamaan häntä.

Taisto Aaltonen