Hyvä paimen

27.4.2017

Tätä pyhäpäivää sanotaan Hyvän paimenen sunnuntaiksi. Jeesus on hyvä paimen, joka pitää huolen lampaistaan.

”Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut, niin kuin Isä tuntee minut ja minä Isän. Minä panen henkeni alttiiksi lampaiden puolesta”  (Joh. 10: 14-15).

Jeesuksen kuulijoista monet olivat päivittäin tekemisissä lampaiden hoidon kanssa ja sapatista toiseen heille luettiin kirjoituksia henkilöistä, jotka olivat paimenia. Raamatussa kerrotaan, että Abel toi Jumalalle mieluisan uhrin esikoiskaritsoistaan, Aabrahamilla oli paljon lampaita, ja Joosefin tehtävä nuorena oli paimentaa lampaita. Jeesus haluaa paimenvertauksella avata ihmisille rakastavan olemuksensa. Hän käyttää arkielämästä tuttua tilannetta auttaakseen kuulijoitaan ymmärtämään, mutta he odottivat erilaista johdattajaa. Ihmisen luonto oli samanlainen kuin aina.

”Me emme kaipaa ristin miestä, vaadimme vahvaa jumalaa”. (Virsi 55:2).

Tänään emme kohtaa vertausta paimenesta ja lampaista arjesta tutun tartuntapinnan avulla, mutta se on yksi rakkaista ja hoitavista Raamatun kohdista, jonka avulla saamme ja haluamme olla lähellä Jeesusta.

”Kaitse Jeesus, paimen hyvä, laumassasi minua. Eksyvä ja erehtyvä olen ilman Sinua”. (Virsi 378:1).

Moni meistä aikuisista on laulanut tätä virttä lapsesta saakka. Virren koskettavat sanat ovat tuoneet turvallisuutta. Lapsen lailla saamme uskoa ja luottaa tänäänkin elämämme hänen paimenhoitoonsa.

Päivän evankeliumin, ja muiden päivän tekstien rinnalla voimme ihmetellen lukea virren 378 sanat kokonaan. Paljon ajatonta totuutta ja aina ajankohtaisia rukouksia sisältyy tähänkin yli 300 vuotta vanhaan virteen. Monia kauniita ja koskettavia hengellisiä lauluja on syntynyt myös myöhemmin ja syntyy edelleen. Niissä kerrotaan Jeesuksesta tämän päivän lapsille ja aikuisille.

Suokoon Jumala, että uskon siemen ja luottamus Hyvän paimenen hoitoon syntyisi ja eläisi lasten ja lastemme lasten sydämillä. Suokoon Jumala, että hekin saavat tuntea turvallisuutta hyvän paimenen lampaina. Suokoon Jumala, ettei sanoma hyvästä paimenesta ja lampaan osasta koskaan laimene turhaksi ja vanhanaikaiseksi.

 

Hyvä paimen lampaitansa
sydämestään rakastaa.
Paimen myöskin omiltansa
rakkautta aina saa.
Hoida, Herra, laumassasi
minuakin omanasi.
Minä tahdon Sinua
rakastaa ja kuunnella.
(virsi 378;2)

 

Juuso Ahonen