Heikki Purtasen muistolle

12.6.2023

Rakkaan ja uskollisen opettajamme ja uskonystävämme sekä yhdistyksemme hallituksen jäsenen Heikki Purtasen maallinen matka ja kilvoitus päättyi rauhallisesti 30.5.2023 Seinäjoen sairaalassa läheisten saattaessa hänet taivasmatkalle. Nyt Heikin kaikki vaivat ovat loppuneet ja taistelu päättynyt. Jumalan Pojassaan Jeesuksessa valmistamaan mittaamattomaan armoon uskoen ja turvautuen hän on päässyt voittajana perille siihen ihanaan taivaan kotiin, jonne meillä on vielä pieni matka jäljellä. Heikki on saanut kokea parasta mitä ihmiselle voi koskaan tapahtua, kun on saanut siirtyä ajasta ikuisuuteen elävässä uskossa Vapahtajaamme. Hänen kohdallaan on alkanut täydellinen lepo, rauha ja ilo.

Heikki syntyi 21.8.1951 Jurvassa, missä asui koko elämänsä ajan. Uskovaisessa lapsuudenkodissaan hän sai muiden sisarustensa tavoin vahvan siteen esikoislestadiolaiseen herätysliikkeeseen, kun sunnuntaisin käytiin saarnaajana toimineen Eino-isän johdolla seuroissa Teuvalla tai usein myös omassa kodissa Jurvassa. Jumala oli antanut Heikille monipuolisia lahjoja, myös upean musiikillisen lahjan. Tämä huomattiin paikkakunnan kristittyjen parissa, mistä syystä häntä pyydettiin jo 24-vuotiaana esilaulajaksi seuratilaisuuksissa. Joitakin vuosia myöhemmin, vuonna 1983, Heikki kutsuttiin myös sananpalvelijan tehtävään, jota hän hoiti uskollisesti kuolemaansa saakka. Nöyrästi hän lähti vuosikymmenien ajan lukuisille lähetysmatkoille julistamaan evankeliumin sanomaa sekä täällä kotimaassa että myös Ruotsissa, Venäjällä, Virossa, Saksassa ja Hollannissa. 

Heikki avioitui 21.10.1978 heinolalaisen Marjatta Salosen kanssa, joten he ehtivät olla avioliitossa yli 44 vuotta. Molemmille puolisoille perhe oli rakas ja tärkeä elämän keskipiste. Yhteisen elämän päättyessä perhepiiriin kuului neljä lasta puolisoineen sekä yhdeksän lastenlasta. Tästä kaikesta huolimatta Heikki uhrasi suuren osan ajastaan Jumalan valtakunnan työhön ihmissielujen pelastukseksi ja lähimmäisten parhaaksi. 

Ammatiltaan Heikki oli puuseppä hoitaen omaa yritystään eläkepäiviinsä asti. Tämän lisäksi Heikillä oli taitoa ja energiaa olla mukana kunnan, seurakunnan ja pankin luottamustehtävissä. Näistä maallisista ansioistaan tasavallan presidentti myönsi hänelle talousneuvoksen arvon vuonna 2020.

Me uskonystävät, sisaret ja veljet, tunnemme suurta kaipausta ja ikävää, kun Heikille annetuilla selkeillä ja raamatullisilla lahjoilla julistettu ääni on nyt vaiennut. Samalla kuitenkin kiitämme taivaan Isää kaikesta siitä, mitä Heikki-veljemme on ollut ja antanut meille. Henkilökohtaisesti olen saanut olla erityisen läheisessä yhteydessä hänen kanssaan yli 30 vuoden ajan. Heikki on ollut minulle enemmän kuin veli. Hän on ollut tukija, rohkaisija ja sydänystävä.

Heikin hengellistä työtä muistellessa tulee mieleen profeetta Jeremian sanat: ”Minä annan teille sydämeni mukaiset paimenet, ja he kaitsevat teitä ymmärryksellä ja taidolla” (Jer.3:15).  Hänellä oli erityinen lahja puhua uskonvanhurskaudesta, joka annetaan meille armosta, Jumalan lahjana. Heikki ei kuitenkaan julistanut yksipuolista Jumalan sanaa. Erityisesti viimeisissä saarnoissaan hän muistutti meitä valvomisesta, että olisimme valmiita kohtaamaan lähtöhetkemme Jeesuksen uskossa. Näistä saarnoista olemme saaneet paljon voimaa, rohkaisua ja lohdutusta. Vaikka Heikin taivaskutsun mukana onkin mennyt paljon Jumalan lahjoja keskuudestamme, ei kaikkivaltiaan Jumalamme voima ole kuitenkaan vähentynyt. Rukoilemme häneltä viisautta ja taitoa toimia hänen pyhän tahtonsa mukaisesti sekä myös Jumalan sanalle uskollisia nuoremman sukupolven työntekijöitä Herran pellolle.

Suokaamme Heikille ikuinen lepo pitkän päivätyön ja vaikean sairauden jälkeen. 

Sakari Siltala