Pyhän Hengen odotus

11.5.2024 klo 09:00

Meillä on siis velvollisuuksia, veljet, mutta ei itsekästä luontoamme kohtaan; ei meidän pidä elää sen mukaan. Jos elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää. Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Te ette ole saaneet orjuuden henkeä, joka saattaisi teidät jälleen pelon valtaan. Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!” Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän (Room. 8:12-17).

Ennen kärsimistään ja ristinkuolemaansa Jeesus lupasi Pyhän Hengen omille opetuslapsilleen. Johanneksen evankeliumin 14 luvussa on Jeesuksen sanat. Puolustaja Pyhä Henki, jonka Isä on lähettävä minun nimessäni, hän opettaa teille kaikki ja muistuttaa teitä kaikesta, minkä minä olen teille sanonut (Joh. 14:26). Tämä lupaus täyttyi helluntaina, kun opetuslapset täytettiin Pyhällä Hengellä. Tästä kerrotaan Apostolien tekojen 2. luvussa. Yhtäkkiä tuli taivaasta humaus, niin kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko huoneen, jossa he istuivat. He näkivät ikään kuin tulisia kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat heidän itse kunkin päälle, ja he täyttyivät kaikki Pyhällä Hengellä ja alkoivat puhua muilla kielillä sen mukaan, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi. (Apt. 2: 1-4).

Katekismuksessa meitä opetetaan Pyhästä hengestä. Pyhä Henki on kolmiyhteisen Jumalan kolmas persoona. Pyhä Henki on kutsunut minut evankeliumin välityksellä, valaissut minut lahjoillaan, pyhittänyt ja säilyttänyt minut oikeassa uskossa. Pyhä Henki antaa minulle ja jokaiselle uskovalle rajattomasti kaikki synnit anteeksi, herättää minut ja kaikki kuolleet viimeisenä päivänä sekä lahjoittaa minulle ja kaikille uskoville iankaikkisen elämän Kristuksessa.

Pyhä Henki on Jumalan lapsille opettaja, lohduttaja, puolustaja ja totuuden henki. Paavali kirjoittaa Galatalaiskirjeessä Hengen hedelmästä. Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki. (Gal. 5:22-23).

Pyhän Hengen tehtävä on todistaa syntien anteeksiantamusta katuvalle ja armoa kaipaavalle ihmiselle. Jeesus antoi tämän vallan omille opetuslapsilleen lukittujen ovien takana, kun hän sanoi. Ottakaa Pyhä Henki, Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi (Joh. 20:22-23).  Tämän Pyhän Hengen todistuksen syntiemme anteeksiannosta voimme Jumalan lapsina uskoa ja omistaa. Sen turvin pääsemme kerran osallisiksi taivaan kirkkaudesta.

Aaro Hyttinen