Gloria in excelsis Deo – Kunnia Jumalalle korkeuksissa!

25.12.2021 klo 00:01

”Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: ’Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa.’ Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat: ’Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!’’ (Luuk. 2:8–14).

Ensimmäinen kristillinen laulu Kristuksen syntymän jälkeen oli enkelikuoron ylistyslaulu Jumalalle: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!” Enkelten ylistys nousi inkarnaation ihmeestä – Jumala oli syntynyt ihmiseksi. Tämä on suuri salaisuus ja ihme, jota järki ei voi käsittää. Vain usko voi sen saavuttaa.

Ehtoollisjumalanpalveluksessa, messussa, olemme samanlaisen salaisuuden ja ihmeen äärellä. Jeesus Kristus tulee luoksemme leivässä ja viinissä yhtä todellisesti kuin hän syntyi Betlehemissä ihmiseksi. Pyhässä ehtoollisessa saamme nauttia Jeesuksen Kristuksen läsnä olevan ruumiin ja veren pelastukseksemme - meidän edestämme annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi.

Messussa laulamme synnintunnustuksen ja synninpäästön jälkeen paimenten kedon Gloria-hymnin: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” Näin saamme jokaisessa messussa kohdata myös joulun ihmeen ja enkelten kuoron!

Nyt Jumalalle kunnia,

kun antoi ainoon Poikansa.

Siit enkelitkin riemuiten

veisaavat hälle kiitoksen.

(VK 21:10)

 

Erkki Hartikka