Ansaitsematon armo

16.2.2019

Matt. 20: 1 – 16

Kun joku saapuu niin että juuri ja juuri ehtii mukaan, hänen sanotaan saapuneen yhdennellätoista hetkellä. Evankeliumi kertoo ihmisistä, jotka saapuivat tällä tavoin töihin. He ehtivät juuri ja juuri työpaikalle ennen iltaa ja palkanmaksua.

Palkkaa maksettaessa kävi ilmi, että viime hetkellä saapuneet saivat saman palkan kuin kaikki muutkin viinitarhan työntekijät. He olivat varmasti iloisia isännän hyvyydestä heitä kohtaan, eiväthän he olisi tätä suinkaan ansainneet.

Työhön aikaisemmin saapuneet olivat sitä vastoin tyytymättömiä, vaikka he saivatkin isännän kanssa sopimansa palkan. Olivathan he tehneet paljon enemmän, koko pitkän ja raskaan päivän. Ei ollut oikein että yhdennentoista hetken saapujat saivat saman verran. 

Iloitsevat ihmiset näkivät isännän toiminnan ja hänen hyvyytensä, joka kohtasi heidät yllättävästi. Ilman iloa kadehtimaan jääneet katselivat omaa tekemistään. He saivat sen mistä olivat sopineet mutta olivat silti pettyneitä.  

Evankeliumi on Jeesuksen esittämä vertaus Taivasten valtakunnasta. Näin Jumalan pelastava armo kohtaa ihmisen täällä ajassa. Sitä ei voida ansaita, se on kokonaan Jumalan hyvyydessään meille lahjoittama. 

Tarkastellaan Jumalan tekoja meitä ansiottomia kohtaan. Ja iloitaan niistä.

 

Aarno Konttinen