Jeesus auttaa hädässä

29.1.2023

Evankeliumiteksti (Matt.14:22-33) puhuu siitä, kuinka Jeesus käskee opetuslasten lähteä veneellä edellä toiselle rannalle. Nousee kova myrsky ja vastatuuli. Opetuslapsille tulee pelko ja hätä, kuinka heidän käy. 

Jeesus kävelee vettä pitkin heitä kohti. Opetuslapset pelästyvät ja huutavat, kun he luulevat näkevänsä aaveen. Jeesus rauhoittelee heitä ja lohduttaa; ”älkää pelätkö minä se olen”. Silloin Pietari sanoo, jos se olet sinä, käske minun tulla luoksesi vettä pitkin. Tule: sanoi Jeesus. Kovan tuulen vuoksi Pietari tulee epäileväiseksi ja alkaa vajota ja pyytää apua; ”Herra pelasta minut”.

Jeesus tarttuu Pietarin käteen, auttaa hänet veneeseen ja nuhtelee häntä; ”vähäinenpä on uskosi, miksi aloit epäillä?” Kun he nousivat veneeseen, tuli aivan tyyni. He polvistuivat ja sanoivat: ”Sinä olet todella Jumalan poika”.

Nämä opetuslasten ja Pietarin kokemukset sopivat varmaan meidänkin kokemuksiimme. Saamme huomata kuinka, epäileviä, vähäuskoisia ja omahyväisiä olemme.

Emmehän me jaksa edes rukoilla ja pyytää apua ongelmissamme ja vaikeuksissamme, saati, että luottaisimme Jumalan johdatukseen ja apuun. Toisaalta on hyvin lohduttavaa huomata, että opetuslapset, jotka näkivät konkreettisesti itse Jeesuksen, hekin silti epäilivät ja olivat vähäuskoisia. Tulee sellainenkin ajatus, onko meillä tänä aikana todellista hätää? Tuntuu, että meillä on sittenkin asiat niin hyvin. Meillä on pääosin hyvät asunnot, autot ja ennen kaikkea rauha, itsenäisyys ja hyvä toimeentuloturva.

Hengellisesti on tärkeää, että meillä vielä vapaus kokoontua kuulemaan Jumalansanaa

ja saamaan rohkaisua ja uutta uskon voimaa. Rukoillaan Taivaan Isää, että näin saisi jatkua edelleen. Murhe meillä tietenkin on lähimmäisistä ja etenkin niistä lapsista, jotka nyt eivät jaksa käydä Jumalan sanan kuulossa. Rukoilemme, että Taivaanisä pitäisi heitäkin uskomassa ja antaisi uutta voimaa tulla taas sanan kuuloon.

Luotetaan näihin Paavalin roomalaiskirjeen sanoihin: ”Kuka voi syyttää Jumalan valittuja? Jumala on se, joka vanhurskauttaa. Kuka voi tuomita kadotukseen? Kristus Jeesus on se, joka on kuollut, onpa vielä herätettykin ja hän on Jumalan oikealla puolella ja hän myös rukoilee meidän puolestamme”. (Room.8:33-34).

Jumalan rauhan terveisin. Kari Toivonen.