Isämme, anna meille syntimme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi meitä vastaan rikkoneille

28.10.2021 klo 12:00

Jeesus puhuu väkeviä sanoja: ”Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.” (Matt. 6:14–15) 

Pietarilla oli tässä asiassa ihmettelemistä. Hän oli kuullut, että meidän on annettava anteeksi seitsemän kertaa! Jeesus vastasi hänelle: "Minä sanon sinulle: ei seitsemän kertaa, vaan seitsemänkymmentä kertaa seitsemän." (Matt. 18:22) Hepreankielessä 7 merkitsee luonnollisesti tasan seitsemän, mutta myös "runsaasti". Kertolasku 70x7 merkitsee "loputtomasti". Tällaisen anteeksiannon, taivaasta tulevan anteeksiannon, Jeesus asettaa esikuvaksi seuraajilleen.

Toisessa kohdassa Jeesus opettaa vielä selkeämmin loppumatonta viallisen armahtamista. "Pitäkää itsestänne vaari! Jos sinun veljesi tekee syntiä, niin nuhtele häntä, ja jos hän katuu, anna hänelle anteeksi. Ja jos hän seitsemän kertaa päivässä tekee syntiä sinua vastaan ja seitsemän kertaa kääntyy sinun puoleesi ja sanoo: 'Minä kadun', niin anna hänelle anteeksi." (Luuk. 17:3,4) Tässäkin seitsemän on tulkittava "monen monta kertaa päivässä".

Kristityillä on käytössään loputon anteeksisaaminen ja loputon anteeksiantamus. Isämme taivaissa heitti Jeesuksen Kristuksen päälle ja siis hänen maksettavakseen kaikkien meidän syntivelkamme. Velat kuitattiin Jeesuksen veressä hänen sanoessaan: "Se on täytetty." Yksi on kuollut kaikkien puolesta.

Rakkaat veljet ja sisaret, älkäämme kääntäkö kylmästi selkäämme sille, joka pyytää meiltä anteeksi. Jos vaikka tuntuisi vaikealta olla armollinen, voimme vedota Jeesukseen ja antaa omastakin puolestamme anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Siitä, Jumalan loppumattomasta armolahjasta, me itsekin elämme.

Isä meidän, joka olet taivaissa. Anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Meille vastataan seitsemän kertaa päivässä Raamatusta ja Jeesuksen seuraajien suulla: Kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.

Sua, Jeesus, kiitän ainian,

kun hädästä mun nostit,

joit vihan maljan katkeran

ja verelläs mun ostit.

On autuuteni sinussa:

mä elän laupeudesta. (Virsi 275,2)

 

Matti Aaltonen